COMPARTIMENTARI DIN PANOURI DE GIPS-CARTON
Peretii din gips-carton pot fi folositi pentru obtinerea de compartimentari usoare. Spatiul liber din grosimea peretilor este un loc ideal pentru montarea instalatiilor , iar suprafata instantaneu uscata a peretelui poate fi vopsita sau tapetata .
Din punct de vedere al izolatiei fonice panourile din gips-carton fac fata cu succes iar greutatea peretelui este de 25-50 kg/mp. Sistemul de montaj folosit este cel cu montanti si structura metalica.
Se pot realiza pereti simpli sau dubli. La o modificare functionala a spatiilor peretii gipscarton se pot demonta fara eforturi mari.
Montajul panourilor cu structura metalica:
a) mai intâi se deseneaza traseul peretelui pe pardoseala cu indreptarul, apoi se traseaza urma peretelui pe peretii alaturati si pe planseu.
b) Profilele de legatura se fixeaza pe pardoseala pereti si tavane cu elementele de prindere univrsale la distante de 80 cm unul de altul. Din motive de izolare fonica profilele de legatura trebuie alaturate cât mai strâns de elementele de constructie.
c) Profilele montanti trebuie sa intre cel mai putin 2,00 cm in profilul de legatura cu planseul. Profilul montant se introduce prin rasucire mai intâi in profilul de jos, apoi in cel de sus. Apoi profilele montanti se ordoneaza la un interax de 60 cm.
d) Montajul primei fete a peretelui incepe cu un panou intreg de 120 cm. In acest scop panourile se fixeaza de profilele montanti cu suruburi autofiletante asezate la 25 cm interax, cu surubelnita electrica.
e) Dupa montarea primei fete si executarea eventualelor instalatii in spatiul liber din grosimea viitorului perete se monteaza izolatia din fibre minerale. Izolatia se aseaza pe toata suprafata peretelui si se fixeaza impotriva alunecarii.
f) Prin montarea celei de a doua fete, peretele gips-carton capata stabilitatea sa finala. Montajul acesteia se incepe cu un panou având o jumatate din latime (60 cm) in asa fel incât rosturile celor doua fete ale peretelui sa fie decalate. Peretele gips-carton este acum pregatit pentru tratarea rosturilor, legaturilor si a capetelor de suruburi.
g) In dreptul pieselor de prindere,rosturile dintre panouri trebuie prelucrate cu spaclul in mai multe rânduri.
Sistemele gips-carton ofera prin suprafetele lor plane un suport ideal pentru stratificari.
In acest scop trebuie respectate tehnicile descrise:
– stropii de mortar sau alte asemenea resturi trebuie indepartate de pe suprafate
– zonele prelucrate cu spaclu trebuie sa fie uscate si de la caz la caz slefuit
neted. La slefuire nu trebuie atins grundul care compenseaza diferentele de absorbtie a suprafetei de gips-carton si a zonelor spacluite. Grundul trebuie lasat sa se usuce inainte de aplicarea urmatorului strat;
– se aplica stratul vizibil care poate fi din: vopsele, tapete sau placate gresie, ceramica, mozaic;
– pe suprafetele expuse efectului direct al apei se impune o vopsitorie de protectie apastop.
Peretii existenti pot fi imbracati cu panouri de gips-carton , prin tehnica executiei uscate.
Prin procedeul tencuirii uscate panourile se monteaza cu adeziv special pe baza de ipsos direct pe un suport masiv (perete din zidarie, beton etc).Inainte de aceasta se vor indeparta resturile de mortar de pe zidul de caramida.
Peretii de gips-carton sunt verificati prin agremente tehnice, care insotesc materialele la livrare .