Proprietatile betonului intarit
- densitatea aparenta – reprezentand masa unitatii de volum a betonului, inclusiv golurile;
- compactitatea – reprezinta raportul dintre densitatea aparenta (ρa) si densitatea betonului intarit (ρa) sau intre volumul fazei solide (Vs) si volumul total aparent(Va);
C=ρa/ρ=Vs/Va
- porozitatea totala – reprezinta volumul de goluri din unitatea de volum.
– betoane obisnuite –normale p=5-7%;
– betoane semicomporte p=7-20%;
– betoane poroase p=20-50%;
– betoane celulare p>70%.
- permeabilitatea la apa – apreciata dupa usurinta de patrundere a apei in masa betonului ( profunzime pe 10-20 cm) si se exprima prin gradul de impermeabilitate la presiuni de 4,8 sau 12 bari – influenteaza direct durabilitatea betonului.
- clasa betonului este definita pe baza rezistentei caracteristice fck cilindru/fck cub si reprezinta rezistenta minima la compresiune a betonului exprimata in N/mm si determinata pe cilindrii cu diametrul de 150mm si inaltimea de 300mm sau pe cuburi cu latura de 150 mm la varsta de 28 zile si obtinuta pe 95% din epruvete. S-a introdus ca un factor de respectare a calitatii.
- marca betonului reprezinta rezistenta medie la compresiune, obtinuta pe epruvete cubice sau cilindrice, dupa 28 de zile.
- rezistenta la inghet-dezghet se defineste prin numarul de cicluri de inghet-dezghet succesive pe care epruvetele le pot suporta dupa o durata de 28 zile de la confectionare, in urma caruia se produce o micsorare a rez. la compresiune cu max. 25% (G50, G100, G150);.
- rezistente mecanice (intindere, compresiune, forfecare);