DEVIZE CONSTRUCTII


DEVIZE CONSTRUCTII 3

Devize constructii, resurse limitate, eficienta, optimizare 

Activitatea de constructii este un proces ce a luat nastere din necesitatea asigurarii nevoilor sociale de desfasurare a vietii si activitatii. Obiectivele acestui sector, impun pentru realizare lor, cheltuieli substantiale si un efort economic semnificativ. In cadrul procesului de construire, intra resurse (materiale, umane, mecanice, financiare) ce au ca principala caracteristica, faptul ca sunt limitate, constranse de diferiti factori, rezultand astfel nevoia stringenta de eficienta si optimizare.

 

Devize constructii, materiale, solutii tehnologice cu caracter complex, unic

Investitiile in constructii sunt caracterizate de complexitate, prin punerea in opera a unei game largi de materiale, utilizarea unui numar mare de meserii, dar si a unor utilaje de tipuri si capacitati diferite. Complexitatea reiese deasemenea si din unicitatea produselor de constructii, fiecare avand solutii tehnologice si organizatorice specifice, fapt ce creste gradul de dificultate in rezolvarea problemelor de executie dar si a celor privind cheltuielile.

 

Devize constructii si instalatii, cost, resurse, pret, oferta

Una dintre etapele elaborarii unui proiect de constructii  este calculatia de cost, prin care se stabileste un cost asociat fiecarei resurse, necesarul de resurse materiale, de oameni, de echipamente necesare executarii proiectului, cumulate conducand la pretul sau valoarea de oferta.

 

Deviz oferta, instrument fundamental in alegerea deciziei de a investi

Cost – important indicator si element ce caracterizeara activitatea economica, are un rol hotarator in asigurarea eficientei si competitivitatii organizatiilor. Cost – foarte important in fundamentarea deciziei de acceptare sau respingere a unui proiect.

 

Devize in constructii, estimare cost, studiu de fezabilitate, control cost

Scopul principal in estimarea de cost este furnizarea unor marimi de referinta pentru control – cost, ce pot verifica daca ce s-a consumat din resurse pe perioada executiei coincide in limite acceptate cu cost estimat in studiu de fezabilitate. Orice depasire a acestor limite poate pune in pericol profitabilitatea proiecutului si poate conduce proiectul spre dezastru.

 

WBS, Formular F1, Formular F2, Formular F3, documentatia de deviz

„Structura defalcata a lucrarii” (WBS) este procedeul principal de stabilire a costurilor si consta in defalcarea  proiectului in parti din ce in ce mai detaliate ajungand astfel la un control mult mai riguros asupra preturilor.
Primul nivel este considerat obiectivul general de investitie, acesta avand ca si corespondenta formularul F1, urmatorul nivel de detaliere este impartirea obiectivului in obiecte- formularele F2, ajungandu-se la cea de-a treia etapa, a categoriilor de lucrari echivalente stadiilor fizice – formularele F3.
Documentatia de deviz este instrumentul prin care se estimeaza costul unei constructii, fiind necesara
atat in etapa de executie a lucrarilor cat si pentru decontarea lucrarilor.

Lasă un comentariu