Proprietati ciment


Proprietati ciment

PROPRIETATI ALE CIMENTURILOR

 

Cele mai importante proprietati ale cimenturilor care intereseaza pe constructori sunt priza, finetea de macinare, viteza de hidratare si respectiv cantitatea de apa legata chimic, caldura de hidratare, etc.

 

 

Priza cimenturilor

 

Imediat dupa introducerea apei, amestecul devine activ, pasta de ciment avand unele proprietati reologice (procese evolutive ale vascozitatii, fluiditatii, rgiditatii. coeziunii si altele). In acest stadiu, asupra pastei de ciment se poate interveni mecanic, legaturile interne rupte, putandu-se. Inceputul prizei cimentului marcheaza si cresterea temperaturii amestecului, iar sfarsitul prizei este insotit de un varf de temperatura, dupa care este interzisa orice actiune mecanica asupra pastei de ciment (pasta se rigidizeaza si legaturile rupte nu se mai refac).

Întărirea reprezintă un fenomen foarte complex, constând în principal dintr-o suită de reacţii fizico – chimice datorate hidratării cimentului şi care conduc la formarea pietrei de ciment, care înglobează şi leagă între ele restul componenţilor solizi. Ea parcurge deci trei etape foarte importante şi anume:

–          etapa iniţială – care are durata cuprinsă între momentul “0”, reprezentând terminarea amestecării componenţilor şi timpul de începere a prizei( aceasta se poatea determina experimental sau se poate aprecia în funcţie de mai mulţi parametrii care vor fi prezentaţi ulerior) . În acest interval de timp reacţiile de hidratare sunt foarte lente, practic betonul putând fi transportat, manipulat, compactat, nivelat etc. fără ca proprietăţile lui să fie practic influenţate negativ. Durata acestei etape depinde de compoziţia betonului (în special de clasa, dozajul şi tipul cimentului, de cantitatea de apă şi de tipul aditivilor folosiţi) şi de temperatura lui;

–          priza– durata cuprinsă între timpul de începerea a prizei şi timpul de terminare a prizei (momentul în care betonul trece din faza fluidă în cea solidă). Ea durează câteva ore şi depinde în principal de tipul cimentului şi de temperatura amestecului. In acest interval este interzisă orice acţiune asupra betonului, întrucât s-au format legăturile între microcristale, iar distrugerea acestora conduce la diminuarea proprietăţilor betonului întărit;

–          întărirea propriu-zisă – se întinde pe o durată de câteva zeci de ani, începând de terminarea timpului de priză şi prezentând interes deosebit numai în primele 28 de zile.

Un fenomen ce poate fi intalnit este priza falsa a cimentului,caracterizata prin lipsa temperaturii ridicate in masa betonului, imediat dupa amestecarea cimentului cu apa. Acest fenomen are cauze provenite din macinarea cimenturilor, depozitarea lui precum si din tehnologia de preparare a betoanelor. Reamestecarea betonului fara adaugare da apa suplimentara, restabileste calitatile acestuia.

Inceputul si sfarsitul prizei cimenturilor este legat de compoziyiile mineralogice, finetea de macinare, adaosuri rapoarte A/C, etc.

 

Finetea de macinare

 

Se exprima ca fiind raportul intre aria suprafetei specifice totale a granulelor pe unitatea de masa deoarece hidratarea cimentului incepe la suprafata granulei,gradul de finite devine principalul factor care influenteaza viteza de hidratare,deci mareste sau micsoreaza durata intaririi betonului. Din punct de vedere al finetei, cimenturile pot fi fine, medii sau grosiere. Un ciment fin are viteza mai mare de hidratare si de intarire, atingand rapid rezistentele minime pentru decofrare.In acelasi timp un ciment fin este mult mai usor degradabil in atmosfera si necesita o cantitate mai mare de apa pentru hidratare si hidroliza, in urma careia va rezulta o contractie si o fisurare mai accentuate, deci un beton mai putin compact. De aceease prefera si se recomanda cimenturile cu grad mediu de macinare.

In concluzie alegerea unui ciment din punct de vedere al finetei este stabilita din rationamente tehnice si economice.

Lasă un comentariu