Proprietatile betonului proaspat
- lucrabilitatea – exprima aptitudinea betonului de a umple cofrajele sau tiparele si de a ingloba armaturile bine si usor sub efectul unui mijloc de compactare cu o cheltuiala minima de energie si forta de munca,precum si aptitudinea de a conserva omogenitatea amestecului in timpul transportului,manipularii si punerii sale in lucrare.
Lucrabilitatea este apreciata conventional si aproximativ prin metode de determinare a consistentei betonului proaspat.
Lucrabilitatea influenteaza direct caracteristicile mecanice ale betonului intarit, omogenitatea, comportarea la gelivitate, aderenta la armatura, etc. Lucrabilitatea depinde atat de factori interni (componentii betonului), dar si de factori externi (dimensiunea elementelor, distante intre armature, frecari cu peretii cofrajelor, tehnologii de transport si punere in lucrare, etc.).
- consistenta – se poate defini prin mobilitatea betonului proaspat sub actiunea masei proprii sau unor forte exterioare care actioneaza asupra lui.
Se poate determina prin urmatoarele metode (de regula in functie de diametrul maxim al agregatelor):
- tasarea conului;
- remodelarea VE-BE;
- determinarea gradului de compactare Waltz;
- raspandirea.