LUCRARI DE ZIDARIE – normativ zidarie
Pentru executarea lucrarilor de închidere din zidarie de caramida se vor folosi urmatoarele materiale:
– caramizi pline STAS 457 – 80 (format 140 x 115 x 63)
– caramizi cu goluri verticale (290 x 140 x 63), cal. I, conform STAS 5185/2-80
– blocuri mici din agregate usoare (290 x 240 x 188), conform STAS 6019-89
– blocuri mici din BCA, conform STAS 8036-81
– mortar marca M 50-Z, conform STAS 1030-85.
La alcatuirea şi calculul zidariilor s-au avut în vedere urmatoarele prescriptii :
– Normativ P 2 – 85
– STAS 10109 – 1/82 – Lucrari de zidarie
– Normativ P 100 – 92.
Pentru executarea corecta şi de calitate a zidariei de caramida trebuie sa se înceapa cu udarea caramizilor.
Dacă lucrarea se executa pe arşiţă, udarea va fi mai abundenta.
Executarea zidariei portante din caramizi cu goluri se executa cu caramizile asezate pe lat in rânduri orizontale şi paralele.
Zidaria va fi alcatuita din caramizi întregi, iar pentru realizarea ţeserii legaturilor, ramificatiilor şi colturilor se pot folosi şi fractiuni de caramida de ½ sau mai mari.
Rosturile verticale vor fi ţesute astfel ca suprapunerea caramizilor în doua nivele succesive pe înaltime atit în câmp cât şi intersectii, ramificatii şi colturi sa se faca pe minim ¼ caramida în lungul zidului şi de ½ caramida pe grosimea acestuia.
Teserea se va face obligatoriu la fiecare rând.
Grosimea rosturilor orizontale va fi de 12 mm, iar a rosturilor verticale va fi de 10 mm.
Pentru zidariile de 12,5 cm mortarul de executie va fi de minim M 25-Z.
Consistenta mortarului pentru zidaria de caramida plina, presata, va fi de 8 – 13 cm, iar la zidaria de caramida cu goluri verticale va fi de 7 – 8 cm.
Rosturile orizontale şi verticale se vor umple cu mortar, dar lasându-se neumplute pe o adâncime de 1 – 1,5 cm de la faţa exterioara a zidului.
Pentru realizarea orizontalitatii rândurilor de caramida se vor folosi rigle de lemn gradate la intervale egale cu înălţimea rândurilor de zidarie fixate la colturile zidariei.
Verificarea se va face cu o sfoara de trasat bine întinsă între rigle.
Intreruperea zidariei se va face în trepte, fiind interzisa întreruperea cu strepi.
Pentru taierea caramizilor folosite la realizarea legaturilor la colturi, intersectii, ramificatii, se va folosi ciocanul de zidarie bine ascuţit.
In cazul in care zidaria se executa cu samburi de beton armat.
Rosturile din dreptul samburilor se lasa neumplute cu mortar pe o adâncime de cca. 2 cm, pentru realizarea unei legaturi cât mai bune.
În dreptul ferestrelor se vor prevedea praznuri, câte 2 pe fiecare parte a ferestrelor, sau 3 buc/ml. Pentru usi se vor prevedea,câte 3 bucati la ml pe fiecare parte.
Executie
Zidaria se alcatuieste din caramizi asezate pe lat sau pe cant, în rânduri orizontale şi paralele.
La alcatuirea zidariei din caramizi pline se folosesc:
– caramizi întregi şi
– fractiuni necesare realizarii ţeserii legaturilor, ramificatiilor şi colturilor.
La zidurile cu grosime de ½ cărămidă şi de o cărămidă se admite folosirea cărămizilor sparte (jumatati sau mai mari) în proportie de cel mult 15 %.
Se recomanda ca înaltimile zidurilor sa fie multiplul înaltimii cărămizilor.
Rosturile verticale vor fi ţesute astfel ca suprapunerile caramizilor din doua rânduri succesive pe înaltime, atât în câmp cât şi la intersectii, ramificatii şi colturi,a se faca pe minimum ¼ caramida în lungul zidurilor şi de ½ caramida pe grosimea acestuia.
Teserea se va face obligatoriu la fiecare rând.
Grosimea rosturilor orizontale va fi de 12 mm, iar a celor verticale va fi de 10 mm.
Legaturile la colturi între zidariile de caramizi pline se vor face prin ţesere.
Zidurile portante se vor alcatui din caramizi cu aceeasi înaltime.
In cazul în care acest lucru nu este posibil, legatura între zidurile respective se va realiza fie prin teserea la doua rânduri, fie prin intercalarea unui sambure de beton armat.
Zidarie de umplutura
Zidaria de umplutura la cladirile cu structura de beton armat va fi împănată la partea superioara şi ancorata de elementele portante ale construcţiilor (stâlpi, diafragme) după cum urmează :
– zidaria plina (fără goluri de usi şi ferestre) se va ancora la cladiri cu gradul de protectie antiseismica 8 şi 9,de o parte şi de alta a stâlpului (diafragmei),la câte cca. 60 – 80 cm distanta pe verticala,în funcţie de înaltimea asizelor şi a distantei dintre plansee, astfel încât sa se realizeze o distributie cât mai uniforma a ancorajelor pe înălţime;
– portiunile de zidarie situate pe o parte sau alta a golului de usi sau ferestre cu lungimea de peste 1 m se vor ancora ca mai sus;
– ancorarea zidariei se va face cu mustati de otel beton Ø 6 mm cu lungimea de 50 cm, scoase din stâlpi sau cu agrafe fixate în bolturi împuscate.
Inainte de executarea zidariei, pe suprafetele respective ale stâlpilor şi diafragmelor se va aplica un spriţ de mortar de ciment, iar rostul dintre zidarie şi elementul de structura va fi umplut complet cu mortar.
În cazul portiunilor de zidarie cu lăţimea sub 50 cm se vor folosi bare de ancorare de lungime corespunzatoare. Protectia anticoroziva a barelor de ancorare se va realiza prin înglobarea lor în mortar marca 50, care se va prepara la punctul de lucru.
Impanarea zidariei la partea superioara se va face cu mortar de ciment şi colturi de caramida.
Condiţii de calitate
Conditiile de calitate şi verificarea lucrarilor de zidarie de caramida sunt cele aratate în STAS 10109/1-82 şi în „Normativ pentru verificarea calitaţii lucrarilor de construcţii şi de instalaţii aferente” indicator C 56 – 1985
Verificarea calitaţii zidariei se face pe tot timpul executiei lucrarilor, conform prevederilor cap. 4, din Normativul C 56 – 1985 de catre seful de echipa şi maiştri.
Pentru elementele de beton armat care intra în componenta zidariilor se aplica prevederile cap. 4 din normativ.
Rezultatele verificarilor la elementele de zidarie ce urmeaza a fi tencuite se înscriu în procesele verbale de lucrari ascunse.