PARDOSELI DIN GRESIE ANTIDERAPANTA


PARDOSELI DIN GRESIE ANTIDERAPANTA

Pardoselile se vor executa, având atât îmbrăcămintea,cât şi stratul suport executate , astfel încât sa prezinte durabilitate în exploatare, eficienţă economica, posibilitate de reparat sau înlocuit, siguranţa contra alunecarii la mers, uşurinţa la întreţinere şi curăţenie.

Executia pardoselilor din gresie antiderapanta, va cuprinde urmatoarele faze:

–        executia umpluturilor sub pardoseala până la cota prevazuta în proiect, în straturi succesive de 15 – 20mm grosime;

–        execuţia pantelor la pardoseli se va face prin variaţia grosimii betonului de panta

La trecerea de la execuţia unui strat la altul, trebuie realizata o legatura cât mai perfecta între straturi şi ca urmare, înainte de realizarea stratului de uzura al pardoselii, se curăţă şi se verifica stratul suport.

Executarea pardoselilor din gresie antiderapanta , se va face numai după terminarea , în încaperea respectiva a tuturor lucrarilor de construcţii montaj, a caror executie ulterioara ar putea deteriora pardoseala.

Când stratul suport al noii pardoseli, din gresie antiderapanta , este constituit din plansee de beton armat, este necesar ca aceste suprafete suport sa fie pregatite prin curăţarea de eventualele impurităţi, praf sau resturi de tencuiala cu mături sau perii.

Standarde de referinţă :

SR EN 1008/03             – Mortar M 309, ciment Pa 35 sau F25

STAS 7055-96               – Cimenturi Portland albe sau colorate

SR EN 12620/2003     – Agregate naturale (nisip, pietriş, piatra sparta,    balast)

SR EN 1008/03             – Apa

Executia pardoselii din gresie antiderapanta

Imbracamintile din placi din gresie antiderapanta, se vor executa, pe un strat suport, rigid, din beton armat, monolit sau prefabricat.

Placile din gresie antiderapanta,  se vor monta, pe stratul rigid, din beton sau pe planseul de beton armat, prin intermediul unui strat de mortar de ciment, de poza , având dozajul 300 – 350 kg ciment la 1mc nisip.

Inainte de montare, pentru evitarea absorbţiei de apa din mortarul de poza, placile din gresie antiderapanta se vor menţine timp de 2 – 3 ore în apa.

Pentru evitarea cumularii efectelor deformaţiilor diferenţiate în ansamblul de pardoseala (îmbracamintea din placi de gresie antiderapanta şi mortarul de ciment de poza) cu restul structurii (stratului suport rigid din beton) , se vor lua masuri, care sa permita deformarea acestora, independent, prin practicarea de rosturi mai mari de 3 mm lăţime.

La prepararea mortarului de ciment de poza, se va utiliza ciment cu întărire normala de tipul Pa 35 şi nisip cu granulatie de la 0…3mm, în amestec de 1 parte ciment la 3,5 … 4 părţi nisip. Nu se vor folosi cimenturi de întărire rapida (P 40 etc).

Adezivul pentru montarea placilor din gresie antiderapanta ,  se va prepara la faţa locului în cantităţi strict necesare.

Placile se vor monta pe patul de mortar, astfel pregatit, în rânduri regulate, cu rosturi de 2–3 mm între placile de gresie antiderapanta.

Verificarea planeităţii suprafeţei, se face cu un dreptar, aşezat pe diagonalele suprafaţei executate, şi ghidat după cotele stabilite, prin batere uşoara cu ciocanul peste dreptat, astfel încât striurile de pe spatele placilor sa patrunda în masa de mortar şi sa se asigure planeitatea suprafeţei.

Umplerea rosturilor se face la 3 – 5 zile, după montarea placilor din gresie antiderapanta , iar în intervalul de la montarea placilor şi până la rostuire, pardoseala nu va fi data în circulaţie şi se va umezi prin stropire cu apa, la cel puţin la 24 ore o dată.

Finisarea îmbrăcăminţii pardoselii din gresie antiderapanta

Curăţirea îmbrăcăminţii din placi de gresie antiderapanta de excesul de chit, pentru rosturi , se va face , după 2 ore, de la terminarea operatiei de chituire.

Îmbrăcămintea din placi de gresie antiderapanta , se va finisa prin stergere cu cârpe înmuiate în apa.

În cazul suprafetelor mari, se recomanda realizarea unor rosturi de dilatare la cca. 30 mp sau 6 m, funcţie de modularea structurii.

La imbracamintile din placi de gresie antiderapanta, se vor monta elemente de racordare (plinte) fixate cu adeziv, astfel încât sa depaseasca faţa tencuielii cu 5–8 mm.

PARDOSELI DIN GRESIE ANTIDERAPANTA

Lasă un comentariu