Șape mecanizate
Șapa are rolul de a egaliza o suprafață interioară sau exterioară, ea fiind folosită ca suport final pentru pardoseală (gresie, parchet, mochetă).
Șapa mecanizată are aceeași compoziție ca o șapa normală (ciment, nisip și apă) dar este obtinută și aplicată prin procedee mecanice. Acest lucru duce la creșterea calității, micșorarea timpului de execuție și reducerea costurilor.
Avantajele șapei mecanizate sunt următoarele:
timp redus de realizare datorită mecanizarii;
calitate superioară datorată omogenizării mecanice;
costuri mai mici decât realizarea și turnarea șapei manual;
nu apar fisuri sau crăpături.
Crearea sapei mecanizate
Cimentul, nisipul și apa care intră în compoziția șapei sunt turnate într-un utilaj care le amestecă și omogenizează. Fiind o operațiune mecanizată, se realizează într-o perioadă mai scurtă de timp, cu efort redus și calitate superioară.
Turnarea mecanizata a sapei
Apoi, prin intermediul unei pompe și al unui furtun, mortarul este împins și trimis în camera în care se toarnă șapa. Celalalt capăt al furtunului este în vârful unui trepied iar un muncitor mișcă trepiedul pe toată suprafața camerei, pentru a lăsa o cantitate uniformă de mortar.
Elicopterizare sapei
Se realizează cu un utilaj prevăzut cu o elice specială care, prin învârtire, nivelează și presează șapa, efectuând astfel operațiunea de sigilare a acesteia, operațiune care conferă rezistență sporită și finisaj de calitate superioară.