Proiect-ciclu de viata


proiect-ciclu de viata

Proiect-ciclu de viata

 

Viata unui proiect poate fi impartita in 4 etape fundamentale:
1. Inceput sau initiere in cadrul acestei etape se studiaza proiectul din punctual de vedere al realizarii lui, se identifica modalitatile si se aleg cele mai potrivite cai de punere in practica. Tot aici se definesc clar obiectivele ce se urmaresc, se aleg membrii echipei de proiect. Deasemenea se va realiza si o analiza cost-beneficiu incipienta.

 

2. Organizare sau planificare

  • Elemente principale:

– prezentare amanuntita a scopului proiectului;

– concepere sarcini, activitati si organizarea cronologica a desafsurarii lor;

– stabilirea surselor de finantare si a celorlalte resurse integrante;

– plasare activitati pe scara timpului;

– fiecarei resurse i se va aloca o durata si un cost;

– realizare scenarii in alocarea de resurse, intocmire bugete.

Toate aceste elemente se vor centraliza intr-un plan de actiune, ce va trebui respectat in totalitate sau aproximativ, pentru ca abaterile de la plan sa nu conduca la surprize neplacute.

Orice nerespectare va fi insotita decalaje de timp si bani.

  • Elemente auxiliare:

Se va forma o echipa de proiect, fiecarei persoane i se va aloca o parte din proiect impartita in sarcini, de care va raspunde in fata autoritatii ierarhice, managerul de proiect.

Se va concepe un plan de management al calitatii, pentru ca proiectul sa fie realizat la cele mai inalte standard de calitate.

Modalitatea de comunicare in cadrul proiectului, va fi aleasa tot aici, aceasta trebuie sa fie clara, concisa, continua. Se vor evita discontinuitatile si amanarile.

 

3. Executie proiect – in aceasta faza, se vor transmite sarcinile, se vor urmari si controla, pentru a se asigura reusita. Materializarea proiectului, este poate cea mai grea etapa, deoarece de cele mai multe ori apar elemente neprevazute. Scopul sistemelor de management de proiect, este acela de a minimiza tot ce poate aparea dupa planificare.

Lasă un comentariu