Profitul in constructii


Profit

Profitul in activitatea de constructii

Profitul in constructii – reprezinta obiectivul oricarui agent economic prestator de servicii sau producator de bunuri. Se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile ocazionate cu producerea unui bun (material)/ oferirea unui serviciu( proiectare, executie a lucrarilor, consultanta,etc)

Profitul in constructii ca si si cel din alte sectoare economice este factorul ce determina continuarea activitatii, la nivel global, insa deasemenea acesta conduce la o serie de alte procese de natura investitionala.

Profitul apare initial direct ca diferenta intre incasari si costuri de productie, ulterior va intra intr-un proces activ de distributie a sa.

Printre factorii ce influenteaza profitul in activitatea de constructii amintim:

– capacitatea managerului de a gestiona activitatea economica;

– economia tarii in care se desfasoara activitatea;

– maleabilitatea agentului economic;

– inovatia activitatii desfasurate;

– capacitatea de asumare a riscurilor;

– productivitatea activitatii economice;

– nivelul pretului de vanzare/furnizare;

– masura calitativa a procesului productiv;

– marimea productiei.

In functie de modul in care se obtine:

1. profit legal – obtinut in mod legitim;

2. profit ilegal – obtinut prin cai ilicite.

Profitul sau beneficiul obtinut se calculeaza ca diferenta intre cifra de afaceri si costurile totale de productie, insa acesta nu poate fi utilizat pana nu i se aplica cota de impozitare, rezultand astfel profitul net al agentului economic.

Profitul este considerat un adevarat instrument de analiza a rentabilitatii oricarei societati comerciale, marimea lui este direct proportionala cu ideea de eficienta, cu raportul efort/efect.

In structura unui deviz de lucrari in constructii (formularul F3), profitul este mentionat in incheierea de deviz, sub forma de cota procentuala 5-10 % (in general) din totalul obtinut in capitolele anterioare ale devizului.

In urma aplicarii cotei procentuale de profit se obtine total general deviz.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.