Profitul in activitatea de constructii
Profitul in constructii – reprezinta obiectivul oricarui agent economic prestator de servicii sau producator de bunuri. Se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile ocazionate cu producerea unui bun (material)/ oferirea unui serviciu( proiectare, executie a lucrarilor, consultanta,etc)
Profitul in constructii ca si si cel din alte sectoare economice este factorul ce determina continuarea activitatii, la nivel global, insa deasemenea acesta conduce la o serie de alte procese de natura investitionala.
Profitul apare initial direct ca diferenta intre incasari si costuri de productie, ulterior va intra intr-un proces activ de distributie a sa.
Printre factorii ce influenteaza profitul in activitatea de constructii amintim:
– capacitatea managerului de a gestiona activitatea economica;
– economia tarii in care se desfasoara activitatea;
– maleabilitatea agentului economic;
– inovatia activitatii desfasurate;
– capacitatea de asumare a riscurilor;
– productivitatea activitatii economice;
– nivelul pretului de vanzare/furnizare;
– masura calitativa a procesului productiv;
– marimea productiei.
In functie de modul in care se obtine:
1. profit legal – obtinut in mod legitim;
2. profit ilegal – obtinut prin cai ilicite.
Profitul sau beneficiul obtinut se calculeaza ca diferenta intre cifra de afaceri si costurile totale de productie, insa acesta nu poate fi utilizat pana nu i se aplica cota de impozitare, rezultand astfel profitul net al agentului economic.
Profitul este considerat un adevarat instrument de analiza a rentabilitatii oricarei societati comerciale, marimea lui este direct proportionala cu ideea de eficienta, cu raportul efort/efect.
In structura unui deviz de lucrari in constructii (formularul F3), profitul este mentionat in incheierea de deviz, sub forma de cota procentuala 5-10 % (in general) din totalul obtinut in capitolele anterioare ale devizului.
In urma aplicarii cotei procentuale de profit se obtine total general deviz.