Profitul in constructii


Profit

Profitul in activitatea de constructii

Profitul in constructii – reprezinta obiectivul oricarui agent economic prestator de servicii sau producator de bunuri. Se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile ocazionate cu producerea unui bun (material)/ oferirea unui serviciu( proiectare, executie a lucrarilor, consultanta,etc)

Profitul in constructii ca si si cel din alte sectoare economice este factorul ce determina continuarea activitatii, la nivel global, insa deasemenea acesta conduce la o serie de alte procese de natura investitionala.

Profitul apare initial direct ca diferenta intre incasari si costuri de productie, ulterior va intra intr-un proces activ de distributie a sa.

Printre factorii ce influenteaza profitul in activitatea de constructii amintim:

– capacitatea managerului de a gestiona activitatea economica;

– economia tarii in care se desfasoara activitatea;

– maleabilitatea agentului economic;

– inovatia activitatii desfasurate;

– capacitatea de asumare a riscurilor;

– productivitatea activitatii economice;

– nivelul pretului de vanzare/furnizare;

– masura calitativa a procesului productiv;

– marimea productiei.

In functie de modul in care se obtine:

1. profit legal – obtinut in mod legitim;

2. profit ilegal – obtinut prin cai ilicite.

Profitul sau beneficiul obtinut se calculeaza ca diferenta intre cifra de afaceri si costurile totale de productie, insa acesta nu poate fi utilizat pana nu i se aplica cota de impozitare, rezultand astfel profitul net al agentului economic.

Profitul este considerat un adevarat instrument de analiza a rentabilitatii oricarei societati comerciale, marimea lui este direct proportionala cu ideea de eficienta, cu raportul efort/efect.

In structura unui deviz de lucrari in constructii (formularul F3), profitul este mentionat in incheierea de deviz, sub forma de cota procentuala 5-10 % (in general) din totalul obtinut in capitolele anterioare ale devizului.

In urma aplicarii cotei procentuale de profit se obtine total general deviz.

 

Lasă un comentariu