Casele noastre se schimba odata cu avansul tehnologiei si sunt contruite din materiale din ce in ce mai noi, care pe langa faptul ca genereaza un confort mai mare, protejeaza si mediul inconjurator.
Tigla care consuma smogul
Acoperisul viitorului nu va avea doar functia de a ne proteja casa impotriva intemperiilor, ci si de a scapa planeta de poluarea din aer, scrie Fox News.
Prin includerea dioxidului de titan in tiglele de pe casa, smogul oraselor va fi curatat din aer in prezenta razelor solare. Dioxidul de titan e o substanta ce se gaseste inclusiv in pasta de dinti si crema de protectie solara.
Smogul se transforma astfel in nitrati, adica un tip de fertilizator. Atunci cand ploua, ingrasamantul se va scurge direct pe gazonul din fata casei, stimulandu-i cresterea.
Betonul flexibil
Dezavantajul betonului folosit in prezent in constructii e faptul ca el devine foarte casant. Din aceasta cauza, fundatiile sufera crapaturi care pot deveni adevarate gauri. Atunci cand se produce un cutremur, structura de rezistenta a cladirii ajunge sa fie pusa in pericol tocmai din aceasta cauza.
Oamenii de stiinta au gasit o solutie si pentru o asemenea problema. Ei au creat betonul flexibil, in care se gasesc polimeri elastici, iar datorita acestui ingredient, el rezista mai bine in fata unor amenintari majore precum seismele de intensitate mare.
Aerogelul
Aerogelul a castigat titlul mondial, oferit de Cartea Recordurilor, de cel mai bun izolator al locuintei. El este de 39 de ori mai eficient decat fibra de sticla. Bazat pe dioxidul de siliciu, aerogelul exista de zeci de ani, insa a inceput sa fie folosit abia recent pentru izolarea caselor. In plus, pretul lui este in scadere, ceea ce il poate impune pe piata de profil in viitor.
Sticla inteligenta
Ferestrele nu au evoluat foarte mult de cand au fost inventate, iar ele au nevoie de o imbunatatire majora. Din cauza ca acestea lasa prea multa lumina sa intre in casa, aparatele de aer conditionat lucreaza la intensitate mare, marind consumul de energie electrica.
Noul tip de sticla include un strat laminat ce il face opac la apasarea unui buton. Schimbarile pot fi facute in functie de perioada zilei si de prezenta sau absenta locuitorilor unei cladiri.
Preluare ziare.ro